ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ....

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΕΘΙΣΜΟΣ - Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ "ΛΥΣΗΣ" ΤΟΥ

ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΌΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΕΘΙΣΜΟ
Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο εθισμός. Όλοι έχουμε βιώσει κάποιον εθισμό, είτε εν γνώση μας είτε ασυναίσθητα ή ασυνείδητα. Για την ακρίβεια ο πολιτισμός που έχουμε εγκαθιδρύσει είναι γεμάτος από εθισμούς-πειρασμούς, διαφόρων ειδών... "ακίνδυνους" και "επικίνδυνους", κρυφούς και φανερούς.
Ας μπούμε όμως στην ουσία του "προβλήματος". "Υπάρχουν δύο τρόποι για να απαλλαγούμε από έναν εθισμό":
1) Να αρνηθούμε απότομα το αντικείμενο ηδονής-οδύνης που μας προκαλεί τον εθισμό. Ουσιαστικά να ξεριζώσουμε βίαια τον εθισμό. Αυτός ο δρόμος εμπεριέχει έντονο και άμεσο ψυχολογικό πόνο.
2) Να ΑΔΕΙΑΣΟΥΜΕ το περιεχόμενο του νου από κάθε εκλογίκευση. Και αυτό μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ βιωματικά, και όχι μέσω τρίτων.
Προϋπόθεση για αυτό είναι παρθεί η ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ. Η στιγμιαία απόφαση περιλαμβάνει την μη αποφυγή του προβλήματος και το ξεσκέπασμα του, φέρνοντας το στο συνειδητό επίπεδο.
Το άδειασμα του νου δεν εμπεριέχει άμεσο και επικίνδυνο ψυχολογικό πόνο αλλά πνευματικό πόνο.

Κάθε εκλογίκευση σχετιζόμενη με το πρόβλημα του εθισμού, που στηρίζεται στο δίπολο αμοιβή-τιμωρία είναι παραλογισμός και, ΓΙΑ ΜΕΝΑ περιλαμβάνει: i) την Δικαιολόγηση, ii) την Επίκριση, iii) την Εξήγηση, iv) την Μεταφορά Χρόνου, v) την Ηρεμία, vi) την Συνθήκη.

Tα i), ii) και iii) είναι λίγο ως πολύ γνωστά σε όλους. Για να δούμε όμως τα iv), v) και vi)...ΓΙΑ ΜΕΝΑ
Συνθήκη: Συνθήκη έχουμε ή μάλλον κατάσταση συνθήκης ή εκεχειρίας  έχουμε όταν ένα γεγονός στην ζωή μας αντικαθιστά ή υποσκελίζει τον εθισμό κατά ένα τρομακτικό βαθμό. Το πρόβλημα όμως δεν έχει λυθεί, συνεχίζει να υπάρχει σε ένα βαθύτερο επίπεδο χωρίς όμως να μπορεί εύκολα πλέον να βγει στην επιφάνεια. 
Ηρεμία: Όταν χρησιμοποιούμε με τεχνητό τρόπο την ηρεμία, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προσπαθούμε διαρκώς να ελέγξουμε το πρόβλημα συγκρατώντας το και συντηρώντας το. Με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε φυλακισμένοι σε μια τεχνητή ηρεμία και φόβου μη ηρεμίας. Η τεχνητή ηρεμία μπορεί να επιτευχθεί με διαφόρους τρόπους, να ξεγελά και να νομίζουμε ότι είναι αληθινή και αντικειμενική. Η τεχνητή ηρεμία όμως δεν είναι παρά άλλη μια διανοητική διεργασία που στηρίζεται στην γνώση. Σίγουρα η τεχνητή ηρεμία μπορεί ως ένα βαθμό να επιφέρει κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα, στην ουσία όμως αποτελεί μόνο μία παράμετρος και ένα υποβοηθητικό μέρος της λύσης τους προβλήματος. Αυτό όμως εμπεριέχει σχετικότητα και εδώ υπεισέρχεται η αντίληψη, καθώς ανάλογα με τον τρόπο αντίληψης μας μπορούμε εύκολα να διαιωνίσουμε ένα πρόβλημα ή η ίδια η αντίληψη να σταθεί βοηθητικός παράγοντας προς επίλυση του προβλήματος.
Μεταφορά Χρόνου: Η Μεταφορά Χρόνου μοιάζει με την Συνθήκη, αλλά δεν το ίδιο πράγμα. Μεταφορά Χρόνου έχουμε όταν ενώ έχει συμβεί ένα ευχάριστο γεγονός στην ζωή μας, αυτό το ίδιο το γεγονός το χρησιμοποιούμε υποσυνείδητα για να ετεροχρονίσουμε το εθιστικής φύσεως πρόβλημα μας, το οποίο μόνο ψευδαισθητικά έχουμε εξαφανίσει. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι χρησιμοποιούμε ένα αποκούμπι-δεκανίκι για να θάψουμε προσωρινά και να ξεθάψουμε αργότερα το πρόβλημα σε κάποια στιγμή αδυναμίας.


Αυτό λοιπόν που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αδειάσουμε το περιεχόμενο του νου από κάθε εκλογίκευση εάν θέλουμε να απαλλαγούμε από το πρόβλημα μας και στην συνέχεια αυτόματα πλέον αφανίζουμε το πρόβλημα με απόφαση-αντικαθιστούμε το "άδειο" με δημιουργική ενέργεια.
Τελικά η λύση του προβλήματος είναι πολλές φορές ζήτημα σωστού συνδυασμού και συγχρονισμού.
Γειά χαρά πρόβλημα! Και μην μας γράφεις!

- Αντώνης Χαρατσής





    

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...