ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ....

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

ΕΞΕΛΙΞΗ Ή ΜΕΤΑΒΑΣΗ;

Eίμαστε νοητικά το πιο εξελιγμένο είδος σε αυτόν τον πλανήτη, περπατάμε όρθιοι, βλέπουμε, ακούμε ,οσφρυζόμαστε, ερωτευόμαστε, αγαπάμε, ταξιδεύουμε στα υγρά βάθη και στα αχανή ουράνια, φιλοσοφούμε, θεραπεύουμε, χτίζουμε, δημιουργούμε και αντίστροφα καταστρέφουμε. Αυτή η τάση για καταστροφή μας υποδεικνύει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο σχεσιακό μας επίπεδο με τον συνάνθρωπο και την φύση. Δεν μπορούμε να αψηφούμε την καταστροφική μας μανία, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στην συγκεκαλυμμένη ή μη βαρβαρότητα μας. Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε στο γεγονός ότι ο πολιτισμός μας άσχετα με την κουλτούρα του και τα επιτεύγματα του πάσχει από έλλειψη νοημοσύνης. Εάν δεν αναγνωρίσουμε αυτήν την καταστροφική ανεπάρκεια είναι σαν να αποδεχόμαστε την αυτοκαταστροφή μας.
Γιατί πάσχουμε από έλλειψη νοημοσύνης; Έχουμε προοδεύσει διανοητικά, τεχνολογικά, και αυτού του είδους η πρόοδος, η γραμμική τρισδιάστατη πρόοδος, η στείρα και με παρωπίδες πρόοδος αργά ή γρήγορα θα καταστρέψει ολοκληρωτικά τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί μια μη πνευματική πρόοδο, και δεν μπορεί γιατί είναι κάτι αφύσικο - τεχνητό και αργά ή γρήγορα θα φτάσει σε ένα αμετάκλητο τέρμα και τέλμα.
Ο άνθρωπος από την φύση του είναι ένα φυσικό ον. Πως μπορεί ένα κατεξοχήν φυσικό ον να πάει κόντρα απέναντι στην ίδια του την φύση;
Δεν μπορεί η επίφαση, το τεχνητό και η εξωτερικότητα να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα. Ίσως να μπορούν να το κάνουν για ένα διάστημα, κάποια στιγμή όμως θα επέλθει ο ξαφνικός θάνατος, εάν τώρα διανύουμε τον αργό θάνατο.
Η λύση θα ήταν η μετάβαση σε μια εσωτερική πρόοδο αφού η πραγματική νοημοσύνη έχει να κάνει με την άμορφη και διαρκώς μεταβαλλόμενη και ταυτόχρονα διαφοροποιημένη στον κάθε άνθρωπο ύπαρξη, που είναι ελευθερία, δημιουργία και πραγματική βούληση.
Ο μόνος τρόπος για να υπερβαίνουμε την εξωτερικότητα είναι με την εσωτερικότητα. Δεν μπορείς να πολεμήσεις έναν πιο δυνατό αντίπαλο με τα ίδια του τα όπλα, κινδυνεύεις να παραμείνεις όμηρος του, να αφανιστείς, ή να γίνεις όμοιος του.
Όταν η εσωτερική διάσταση του ανθρώπου πάψει να κρύβεται, τότε θα γεννηθεί μια καινούργια εποχή για την ανθρωπότητα.

Πόσο πρέπει να εξελιχθούμε, βιολογικά, τεχνολογικά, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο για να καταλάβουμε ότι δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα; Πόσο ακόμα πρέπει να αποδράσουμε από τον εαυτό μας;
Μήπως περιμένουμε να μεταλλαχτούμε σε ένα νέο είδος πνευματικών σταυροφόρων και επαναστατών, τύραννοι στην θέση τυράννων; Γιατί αν η αφύπνιση είναι μερική σε έναν ορισμένο αριθμό ανθρώπων και μεταλαμπαδευτεί αυτή η αφύπνιση σε μαζικό επίπεδο, τότε είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η μαζικότητα θα καταπνίξει την μερικότητα τελικά γιατί η μαζικότητα είναι ιδιαίτερα μολυσμένη με τον ιό της εξωτερικότητας και μόνο προσωρινά θα ανταπεξέλθει - δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι.
Δεν υπάρχει κάποια είδους γνώση για να μεταλαμπαδευτεί.

Εκτός από ποιοτικά και ολικά αφυπνισμένους ανθρώπους χρειαζόμαστε και πλειοψηφικά αφυπνισμένους ανθρώπους, και η αφύπνιση είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνει απλά με διοχέτευση  πληροφοριών, αξιών και γνώσεων, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, γιατί θα λείπει πάντα ένα πράγμα: Η Άμεση Βιωματική Κατανόηση του κάθε ανθρώπου, της ύπαρξης του και της ίδιας της ζωής. Το μέγα λάθος του πολιτισμού μας είναι η αφηρημένη και στείρα μεταλαμπάδευση αξιών.
Απαιτείται ένα "σχέδιο".


  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...