ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ....

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Κάθε φορά που ένας εξωτερικός παράγοντας είτε είναι καλοπροαίρετος είτε είναι κακοπροαίρετος προς εμάς μας ταράζει, είτε εκούσια είτε ακούσια, αυτό έχει ως με αποτέλεσμα αυθόρμητα να αναδύονται στην επιφάνεια αρνητικά συναισθήματα, αγκυλώσεις κτλ που ήταν καλά κρυμμένα στο ασυνείδητο ή στο υποσυνείδητο. Σαν να αρχίζουμε πάλι από την αρχή. Τα αρνητικά συναισθήματα λοιπόν δεν συνεισφέρουν σε τίποτα, ειδάλλως δεν θα υπήρχε ανάγκη από κανέναν να μοχθήσει για κάτι. Η μόνη χρησιμότητα των αρνητικών συναισθημάτων έγκειται στο να τα υπερνικήσουμε. 
Το κακό δεν είναι να ενοχλείσαι, το κακό είναι να μην κάνεις τίποτα για αυτήν την ενόχληση, να είσαι παθητικός αποδέκτης - να συσσωρεύεις πράγματα, να καταπιέζεσαι και τελικά να ξεσπάς.
Και τι να κάνω; Μπορείς να κάνεις δύο πράγματα:
1: Να διατυπώσεις με σαφήνεια και αποφασιστικότητα την θέση σου και την όποια ενόχληση σου.
2: "Να σιωπήσεις", όχι απαραίτητα εξωτερικά, αλλά πολύ περισσότερο εσωτερικά.

Μπορεί βέβαια να συμβαίνει και το εξής:
Όταν είμαστε μικροί και τέλος πάντων θέλουμε να αλλάξουμε και να πετύχουμε κάτι γιατί "υστερούμε" και, κάποιος μας πικραίνει επειδή "υστερούμε", αμέσως, βάζουμε στόχο να το πραγματοποιήσουμε, γιατί ακόμα και όταν μας πληγώνει κάποιος ακούμε, αντίθετα καθώς μεγαλώνουμε δεν ακούμε γινόμαστε κομπλεξικοί και εγωιστές, σχηματίζουμε μια εικόνα αυτοπροστασίας και ευπρεπισμού γύρω από τον εαυτό μας και για τον εαυτό μας και προσπαθούμε να την διαφυλάξουμε.




Αν κάποιος σε δυσαρεστήσει με τα λεγόμενα του ή με έλλογο τρόπο πάντως, τότε είναι επίφοβο ασυνείδητα κάποια στιγμή να του κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα, εάν δεν είσαι σε απόλυτη επιφυλακή.


Το γεγονός ότι έχει κάποιος ένα καλοπροαίρετο σκοπό πάνω σε μία συζήτηση αυτό δεν σημαίνει ότι αθωώνεται αν ο τρόπος του είναι ερειστικός και αυθάδης.- Αντώνης Χαρατσής



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...