ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ....

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ - ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (ανάρτηση νούμερο 200)

Με αυτά και με αυτά φτάσαμε τις 200 αναρτήσεις, το νούμερο από μόνο δεν έχει σημασία, η σημασία νομίζω βρίσκεται σε αυτό που υπονοείται, κάτι που για τον καθένα είναι υποκειμενικό.

Δανείζω δεν σημαίνει ότι δίνω κάτι και περιμένω να πάρω κάτι άλλο, ως αντάλλαγμα, ή το ίδιο πράγμα επαυξημένο. Όχι, δεν είναι αυτή η σημασία του δανείζω.
Το δάνειο δεν έχει αβεβαιότητα, τρέμουλο και απελπισία, για την επιστροφή του. Ή δίνει κανείς με αγάπη ή δεν δίνει.
Το δάνειο είναι μια διαφοροποίηση του δώρου ή έμμεσα ένα δώρο. Η διαφορά αντί της απαίτησης του ευεργέτη έγκειται στην αυτοδιάθεση και ελεύθερη βούληση του ευεργετούμενου να επιστρέψει το δάνειο-δώρο. Η τυχόν ανεπάρκεια του ευεργετούμενου, λόγω κακής χρήσης του δάνειου-δώρου, ή φυσικής αδυναμίας αξιοποίησης του, δεν μπορεί να τον βαραίνει ετερόκλητα αφού είναι ήδη επιβαρυμένος. Και αυτό επιτάσσει η "θρησκεία" της ευσπλαχνίας, της ανεκτικότητας και της ουδετερότητας.
Ο ευεργετούμενος πρέπει από μόνος του να κατανοήσει και να σταθεί στα πόδια του, όχι όμως απαραίτητα άμεσα να ξεπληρώσει την όποια οφειλή, αν δεν μπορεί, αλλά για να ανταποδώσει στο μέλλον, όπου με διαύγεια κρίνει απαραίτητο.
Σε διαστημικό επίπεδο, για να παραλληλίσουμε, θα λέγαμε ότι το πνεύμα απελευθερώνεται σε ύλη και η ύλη αναπτύσσεται και μετουσιώνεται σε πνεύμα, για να ανταποδώσει το χρέος της. Γίνεται κατανοητό ότι η υλική υποχρέωση εκπορεύεται από την πνευματική, άρα η πρώτη δεν υφίσταται. Και όταν κάτι δεν υφίσταται υπάρχει μόνο μια φυσική ροή και ανακύκλωση.
Είναι εύλογο ότι μόνο σε υγιείς ή μη υγιείς κοινωνίες μπορεί να γίνει η εφαρμογή ή η μη εφαρμογή του δώρο-δάνειο. Οι κοινωνίες όμως δεν είναι ένας μηχανισμός για να αλλάξουν οριοθετημένα από μόνες τους. Οι κοινωνίες αλλάζουν γιατί αλλάζουν οι άνθρωποι.

- Αντώνης Χαρατσής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...