ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ....

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ 5: ΣΙΝΤΑΡΤΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Πριν ένα περίπου χρόνο μία φίλη μου, μου έδωσε να διαβάσω αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο. Είχε πέσει στα χέρια μου και έπρεπε να το διαβάσω.
Δεν θα πω πολλά ως συνήθως. Είναι σίγουρα κατά την ταπεινή μου γνώμη το καλύτερο βιβλίο που έχει γράψει ο Έρμαν Έσσε. Θαρρείς πως μέσα σε αυτό το βιβλίο βρίσκεται συμπυκνωμένη ολόκληρη η φιλοσοφία του βουδισμού. Παραπέρα σε αυτό το βιβλίο Ίσως να βρίσκεται συμβολοποιημένη όλη; η γνώση για την ανθρώπινη ύπαρξη;.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Το Σιντάρτα είναι από τα βασικά μυθιστορηματικά τεκμήρια της σύγχρονης εποχής. Καταγραφή της πορείας ενός ανθρώπου που ψάχνει να βρει τον εαυτό του και τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής, γραμμένη με βιβλική σχεδόν απλότητα και ομορφιά, που καταλήγει σ' έναν παθιασμένο ύμνο της ατομικότητας και της πνευματικής ανεξαρτησίας. Δεν είναι περίεργο που το βιβλίο τούτο, απαλλαγμένο από τις βαριές, αποπνικτικές αναθυμιάσεις της εποχής των ορθοδόξων και των δογμάτων, έγινε κάτι σαν ευαγγέλιο για τις γενιές του ποπ και του ροκ, για τις γενιές της σύγχρονης μαρκουζικής μεταμαρξιστικής αμφισβήτησης.
Μέσα στις λιγοστές σελίδες του Σιντάρτα, οι νέοι βρήκαν την πίστη, αποκαλυπτική αντανάκλαση του κόσμου που αγωνίζονται να δημιουργήσουν: ενός κόσμου όπου η πείρα και η γνώση κατακτούνται και δε χαρίζονται, όπου ο έρωτας είναι μαθητεία, γνωστική περιπέτεια κι όχι φτηνός συναισθηματισμός, ενός κόσμου, τέλος, όπου η ζωή προχωρεί προς το αύριο, χωρίς να δεσμεύεται από την πίστη και τις φιλοδοξίες κανενός χθες.
Είναι αμφίβολο αν υπάρχει στη σύγχρονη λογοτεχνία άλλο βιβλίο τόσο αποκαλυπτικό , τόσο πολύτιμο για τους νέους του καιρού μας... για όσους θέλουν να είναι νέοι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...