ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ....

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Βιβλιοπρόταση6: Ο ΞΕΝΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Ο πρόσφατα εκλιπών πολυγραφότατος συγγραφέας Colin Wilson επιχειρεί με διαύγεια στο μέτρο της αυτογνωσίας του να απομυθοποιήσει τον άνθρωπο εκβαραθρώνοντας τον από την ψευδαίσθηση της αυθεντίας. Αυτό το κάνει με μοναδικό τρόπο αφού ταυτόχρονα προσπαθεί μέσα από φιλοσοφικούς δρόμους και μεταφυσικά βιώματα επιφανών ανθρώπων να συνθέσει τον ολοκληρωμένο άνθρωπο.
Ο ξένος είναι αυτός ο εν βρασμώ άνθρωπος που είτε καταφέρνει είτε όχι να περάσει στο επόμενο στάδιο.
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο - ένα βιβλίο με δύναμη και ομορφιά αλλά και διανόηση - που δύσκολα θα συναντήσει κανείς στο είδος του.



ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Έχοντας χάσει την αίσθηση των ανθρώπινων νόμων, ο ξένος αποδέχεται τις συνέπειες του αυτοαποκλεισμού του ζώντας στις παρυφές της κοινωνίας. Αντίθετα, για τη λογοτεχνία αποτελεί το επίκεντρο, με τη διαφορετικότητα να κατοχυρώνει τις αντιφάσεις του, απόλυτος εγωιστής και συγχρόνως ήρωας της αυταπάρνησης, απάνθρωπος μαζί και ευαίσθητος. Η πολλαπλότητα των μεταμορφώσεων του ξένου μέσα από το έργο μεγάλων δημιουργών αποτελεί το αντικείμενο αυτού του βιβλίου του Colin Wilson, ερευνητή, στοχαστή και μυθιστοριογράφου, που με την έκδοσή του απόκτησε τον τίτλο ενός από τα «τρομερά παιδιά» της αγγλικής λογοτεχνίας. [...] (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η πολλαπλότητα των μεταμορφώσεων του ξένου μέσα από το έργο μεγάλων δημιουργών αποτελεί το αντικείμενο αυτού του βιβλίου του Colin Wilson, ερευνητή, στοχαστή και μυθιστοριογράφου, που με την έκδοσή του απέκτησε τον τίτλο ενός από τα "τρομερά παιδιά" της αγγλικής λογοτεχνίας. Ενορατικός επισκέπτης απραγματοποίητων κόσμων στον Μπλέικ, ατομιστής υπεράνω της αγέλης στο Νίτσε, νευρωσικός αλτρουϊστής ως καραμαζοφικός ήρωας στον Ντοστογιέφσκι, αμοραλιστής αστός στον Έσσε, αναχωρητής-πολεμιστής στον Τ.Ε. Λώρενς, απαθής αρνητής της πραγματικότητας στον Καμύ, ο ξένος δεν παύει να προβάλλει την ανάγκη μιας νέας ηθικής, θυμίζοντας μέσα στις διαχρονικές εκφάνσεις του πόση ανάγκη έχουμε από τις εξαιρέσεις.

Ενορατικός επισκέπτης απραγματοποίητων κόσμων στον Μπλέικ, ατομιστής υπεράνω της αγέλης στο Νίτσε, νευρωσικός αλτρουΐστής ως καραμαζοφικός ήρωας στον Ντοστογιέφσκι, αμοραλιστής αστός στον Έσσε, αναχωρητής-πολεμιστής στον Τ.Ε, Λώρενς, απαθής αρνητής της πραγματικότητας στον Καμύ, ο ξένος δεν παύει ναπροβάλλει την ανάγκη μιας νέας ηθικής, θυμίζοντας μέσα στις διαχρονικές εκφάνσεις του πόση ανάγκη έχουμε από τις εξαιρέσεις.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...